Търсене
Latest topics
Social bookmarking
Bookmark and share the address of Women's Forum on your social bookmarking website
Bookmark and share the address of on your social bookmarking website
Време е за козунаци
3 posters
:: Вкусотийки
Страница 1 от 1
Време е за козунаци
Ето моята рецепта за козунак. на пръв поглед е малко сложна, но всъщност не е . Резултата винаги е отличен.
З0 гр. мая се разтваря в топло мляко и се изчаква около половин час. 500гр. брашно се пресява и се прави дупчица. В нея се изсипва постепенно маята , 3 препълнени лъжици захар, щипка сол, 2 яйца, 250мл. мляко и 100 гр. краве масло. Замесва се тесто. Оставя се около един час да втаса покрито с найлон.
Отделно се смесва 50гр. масло със 100 гр.захар и се разтопява като се бърка непрекъснато докато придобие златисто кафяв цвят, добавя се 125 мл. сметана, оставя се съвсем л леко да кипне. Прелива със огнеопорен съд, /може в йенска тенджера, но да е голяма. Задължително е да има капак/ в който ще се пече козунака и се оставя да изстине.
От тестото се формират 12 топчици слагат върху карамела, захлупват се с капака и се оставят да починат 15 мин. Козунакът се пече в предварително загрята фурна при 200градуса около 20 мин под капак.
И сега най важното: ванилен сос - Едно яйце, два желтъка, 50гр. захар, 1 пакет ванилия, 1 непълна лъжица нишесте, и 250 мл. мляко се смесват и се слагат на гореща водна баня, като се разбърква непрекъснато докато се сгъсти.
Козуначетата се сервират горещи с горещ ванилов сос.
З0 гр. мая се разтваря в топло мляко и се изчаква около половин час. 500гр. брашно се пресява и се прави дупчица. В нея се изсипва постепенно маята , 3 препълнени лъжици захар, щипка сол, 2 яйца, 250мл. мляко и 100 гр. краве масло. Замесва се тесто. Оставя се около един час да втаса покрито с найлон.
Отделно се смесва 50гр. масло със 100 гр.захар и се разтопява като се бърка непрекъснато докато придобие златисто кафяв цвят, добавя се 125 мл. сметана, оставя се съвсем л леко да кипне. Прелива със огнеопорен съд, /може в йенска тенджера, но да е голяма. Задължително е да има капак/ в който ще се пече козунака и се оставя да изстине.
От тестото се формират 12 топчици слагат върху карамела, захлупват се с капака и се оставят да починат 15 мин. Козунакът се пече в предварително загрята фурна при 200градуса около 20 мин под капак.
И сега най важното: ванилен сос - Едно яйце, два желтъка, 50гр. захар, 1 пакет ванилия, 1 непълна лъжица нишесте, и 250 мл. мляко се смесват и се слагат на гореща водна баня, като се разбърква непрекъснато докато се сгъсти.
Козуначетата се сервират горещи с горещ ванилов сос.
nimble- Брой мнения : 18
Вот : 2
Join date : 27.12.2009
Местожителство : София
Re: Време е за козунаци
С нетърпение чакам да си отидем в Пловдив,свекърва ми прави божествени козунаци и като заухае целият апартамент ммммм
????- Гост
Re: Време е за козунаци
nimble,разби ме с този каамел и ванилов сос.Мисля си да ги спретна за събота,ние козунак ядем често,но винаги купен.
:: Вкусотийки
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
Съб Ное 30, 2019 2:41 pm by Coldfox
» ДОБАВИ ЛИНК НА ДЕНЯ
Вто Ное 19, 2019 11:18 am by slavko
» Обичате ли мед
Чет Юни 25, 2015 1:19 pm by zara_iv8
» Съществува ли любовта или е просто мит ?
Чет Апр 09, 2015 3:49 pm by svetlanavall
» Нарушена менструация
Вто Яну 06, 2015 11:25 pm by freaka15
» Моето кафе
Вто Дек 03, 2013 2:54 pm by PuddleOfmudD
» Алкохол
Вто Дек 03, 2013 2:53 pm by PuddleOfmudD
» Мъже в кухнята
Вто Дек 03, 2013 2:52 pm by PuddleOfmudD
» Здравословно хранене
Вто Дек 03, 2013 2:50 pm by PuddleOfmudD