Търсене
Latest topics
Social bookmarking
Bookmark and share the address of Women's Forum on your social bookmarking website
Bookmark and share the address of on your social bookmarking website
Екзотични рецепти
:: Вкусотийки
Страница 1 от 1
Re: Екзотични рецепти
Копирам от един друг форум
Sladost:
Кокосов ориз
6 порции
1 с л зехтин
1 ч л кимион
1 ч л черни зърна синап
360 г ориз басмати
240 мл кокосово мляко
360 мл вода или пилешки бульон
1 ч л захар
1 1/2 ч л сол
60 г несладки кокосови стърготини
. В голям тиган с капак се загрява зехтинът.
. Прибавят се семена кимион и синап.
. Запържват се на среден огън за 2-3 минути.
. Прибавя се измитият ориз и се запържва още 2 минути, разбърквайки.
. Прибавя се кокосовото мляко разбъркано с водата,солта, захарта и се довежда до кипване.
. Похлупва се с капак и огънят се намалява до минимум.
. Готви се 20 минути без да се дига капака.
. Оттегля се от огъня и оризът се оставя още за 5 минути, без да се отваря капака.
. В това време се запържва леко на сух тиган кокосовите стърготини.
. Добавят се към ориза и се разбърква внимателно.
. По желание се прибавя нарязан на ситно пресен кориандър.
. Тиганът се захлупва плътно и се оставя още 5-10 минути преди сервиране.
Пиле с кокосова марината
пиле (1 1/2 - 2 кг) разрязано на 4 части
или други части от пилето
или 1 кг пилешко филе
Марината
2 ч л кориандър на зърна
2 ч л кимион на зърна
1 ч л морска сол
3-4 с л ситно нарязан чесън ( 8-10 скилидки)
2 с л настърган джинджифил
1/2 с л сух джинджифил
1-2 ч л каенски пипер
1 ч л куркума
сок по 1/2 лимон
237 мл кокосово мляко
. Зърната на кориандъра и кимионата се запържват на сух тиган на среден огън за около 1-2 минути.
. Счукват се в хаванче (може да се ползват и сухи подправки, но тогава се намалява до 1 ч л за всяка оттях и са по малко ароматни)
. В неголяма купа се смесват всички продукти за маринатата.
. Леко се отделя кожата на пилешките гърди и бутчета.
. Пилешкото месо се поставя в плик и се залива с маринатата.
. Пакета се завръзва плътно и се обръща няколко пъти, за да може пилешкото месо да се покрие равномерно с маринатата.
. Оставя се да се маринова2-8 часа ( при мен цяла нощ в хладилника).
. Пече се на скара или във фурната : месо без кост -10-15 минути, месо с коста 35-40 минути като се обръща на всеки 5 минути.
. Готовото ястие се поставя в купа и се покрива за 5 минути с алуминиево фолио.
. Сервира се с кокосов ориз и салата от краставици.
Sladost:
Броколи, Моркиви и Гъби в Кокос- Къри Сос
(4 порции)
2 глави лук
3 скилидки Чесън
300 г Моркови
300 г Гъби
150 г грах- маринован
2 лъж. Къри
200 мл Кокосово мляко, неподсладено
200 мл зеленчуков бульон
3 лъж. кисела сметана/мляко
1 лимон
Чесъна и лyка се нарязват на ситно.
Броколите се разделят на китки, гъбите и морковите- на филиики.
В тенджера се нагряват 2 лъж. олио и в него се запърjва лyка, добавят се
чесъна и Къри-то и се задушават.
Добавят се браколите и морковите и се подсолява.
Запържва се и се добавa граха.Доливат се бульона и кокосовото мляко и се ароматизира
с 1/2 лъж. настъргана кора от лимон. Вари се захлупено около 8 мин на слаб огън.
Добавят се гъбите и се вари още 4 мин. Киселото мляко се разрежда с малко бульон
и се налива внимателно към полученото ядене.
Доовкусява се окончателно със сол, пипер, още къри и лимонен сок и се доварява още 5-6 мин.
Sladost:
Кюфтенца с кокос - индонезийска кухня
( продукти за 4 порции )
350 г смляно телешко месо
110 г прясно настърган кокосов орех (или кокосови стърготини, накиснати в 4-6 с.л. вряла вода)
1/2 ч.л. смлян кориандър
1/2 ч.л. смлян кимион
1 склидка чесън, пресована (или счукана)
1 малко разбито яйце
1-2 с.л. брашно
сол на вкус
лимонови резенчета за сервиране
ПРИГОТВЯНЕ:
Размесете смляното месо с кокосовите стърготини. Добавете пресования чесън, подправките и сол на вкус и омесете много добре.
Направете топчета, колкото орех. Оваляйте ги в брашното и пържете в загрята мазнина до златисто.
Сервирайте с тънки резени лимон.
Sladost:
Кокосов ориз
6 порции
1 с л зехтин
1 ч л кимион
1 ч л черни зърна синап
360 г ориз басмати
240 мл кокосово мляко
360 мл вода или пилешки бульон
1 ч л захар
1 1/2 ч л сол
60 г несладки кокосови стърготини
. В голям тиган с капак се загрява зехтинът.
. Прибавят се семена кимион и синап.
. Запържват се на среден огън за 2-3 минути.
. Прибавя се измитият ориз и се запържва още 2 минути, разбърквайки.
. Прибавя се кокосовото мляко разбъркано с водата,солта, захарта и се довежда до кипване.
. Похлупва се с капак и огънят се намалява до минимум.
. Готви се 20 минути без да се дига капака.
. Оттегля се от огъня и оризът се оставя още за 5 минути, без да се отваря капака.
. В това време се запържва леко на сух тиган кокосовите стърготини.
. Добавят се към ориза и се разбърква внимателно.
. По желание се прибавя нарязан на ситно пресен кориандър.
. Тиганът се захлупва плътно и се оставя още 5-10 минути преди сервиране.
Пиле с кокосова марината
пиле (1 1/2 - 2 кг) разрязано на 4 части
или други части от пилето
или 1 кг пилешко филе
Марината
2 ч л кориандър на зърна
2 ч л кимион на зърна
1 ч л морска сол
3-4 с л ситно нарязан чесън ( 8-10 скилидки)
2 с л настърган джинджифил
1/2 с л сух джинджифил
1-2 ч л каенски пипер
1 ч л куркума
сок по 1/2 лимон
237 мл кокосово мляко
. Зърната на кориандъра и кимионата се запържват на сух тиган на среден огън за около 1-2 минути.
. Счукват се в хаванче (може да се ползват и сухи подправки, но тогава се намалява до 1 ч л за всяка оттях и са по малко ароматни)
. В неголяма купа се смесват всички продукти за маринатата.
. Леко се отделя кожата на пилешките гърди и бутчета.
. Пилешкото месо се поставя в плик и се залива с маринатата.
. Пакета се завръзва плътно и се обръща няколко пъти, за да може пилешкото месо да се покрие равномерно с маринатата.
. Оставя се да се маринова2-8 часа ( при мен цяла нощ в хладилника).
. Пече се на скара или във фурната : месо без кост -10-15 минути, месо с коста 35-40 минути като се обръща на всеки 5 минути.
. Готовото ястие се поставя в купа и се покрива за 5 минути с алуминиево фолио.
. Сервира се с кокосов ориз и салата от краставици.
Sladost:
Броколи, Моркиви и Гъби в Кокос- Къри Сос
(4 порции)
2 глави лук
3 скилидки Чесън
300 г Моркови
300 г Гъби
150 г грах- маринован
2 лъж. Къри
200 мл Кокосово мляко, неподсладено
200 мл зеленчуков бульон
3 лъж. кисела сметана/мляко
1 лимон
Чесъна и лyка се нарязват на ситно.
Броколите се разделят на китки, гъбите и морковите- на филиики.
В тенджера се нагряват 2 лъж. олио и в него се запърjва лyка, добавят се
чесъна и Къри-то и се задушават.
Добавят се браколите и морковите и се подсолява.
Запържва се и се добавa граха.Доливат се бульона и кокосовото мляко и се ароматизира
с 1/2 лъж. настъргана кора от лимон. Вари се захлупено около 8 мин на слаб огън.
Добавят се гъбите и се вари още 4 мин. Киселото мляко се разрежда с малко бульон
и се налива внимателно към полученото ядене.
Доовкусява се окончателно със сол, пипер, още къри и лимонен сок и се доварява още 5-6 мин.
Sladost:
Кюфтенца с кокос - индонезийска кухня
( продукти за 4 порции )
350 г смляно телешко месо
110 г прясно настърган кокосов орех (или кокосови стърготини, накиснати в 4-6 с.л. вряла вода)
1/2 ч.л. смлян кориандър
1/2 ч.л. смлян кимион
1 склидка чесън, пресована (или счукана)
1 малко разбито яйце
1-2 с.л. брашно
сол на вкус
лимонови резенчета за сервиране
ПРИГОТВЯНЕ:
Размесете смляното месо с кокосовите стърготини. Добавете пресования чесън, подправките и сол на вкус и омесете много добре.
Направете топчета, колкото орех. Оваляйте ги в брашното и пържете в загрята мазнина до златисто.
Сервирайте с тънки резени лимон.
:: Вкусотийки
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
Съб Ное 30, 2019 2:41 pm by Coldfox
» ДОБАВИ ЛИНК НА ДЕНЯ
Вто Ное 19, 2019 11:18 am by slavko
» Обичате ли мед
Чет Юни 25, 2015 1:19 pm by zara_iv8
» Съществува ли любовта или е просто мит ?
Чет Апр 09, 2015 3:49 pm by svetlanavall
» Нарушена менструация
Вто Яну 06, 2015 11:25 pm by freaka15
» Моето кафе
Вто Дек 03, 2013 2:54 pm by PuddleOfmudD
» Алкохол
Вто Дек 03, 2013 2:53 pm by PuddleOfmudD
» Мъже в кухнята
Вто Дек 03, 2013 2:52 pm by PuddleOfmudD
» Здравословно хранене
Вто Дек 03, 2013 2:50 pm by PuddleOfmudD